IHE har varit en betydande aktör inom svensk hälsoekonomi sedan vi slog upp portarna 1979 och under 40 år har vi agerat brygga mellan akademi, industri och beslutsfattare inom hälso- och sjukvården.
IHE utför hälsoekonomiska studier kring kostnaderna för specifika sjukdomar/behandlingar, budgetpåverkan, kostnadseffektivitet, utbud och tillgång till vård, patientpreferenser och betalningsmodeller. IHE designar och konstruerar hälsoekonomiska analysmodeller och medverkar som hälsoekonomisk expert i myndigheters riktlinjearbeten. Vi har bred erfarenhet av olika prissättningssystem, att konstruera innovativa betalningsmodeller och är väl insatta i problematiken kring indikations- och kombinationsprissättning. Vi arbetar både i Sverige och internationellt och våra uppdragsgivare består bland annat av myndigheter, vårdgivare, bransch- och patientorganisationer samt life-science industrin. Därtill samarbetar vi kontinuerligt med både hälsoekonomiska och kliniska enheter inom akademin.
IHE:s huvudkontor ligger i Lund men vi har även representanter i Stockholm samt i finska Kuopio. IHE:s medarbetare talar svenska, engelska, franska, spanska, tyska och finska.
Mer information om vanliga frågeställningar och specifika sjukdomsområden finns presenterade under egna menyflikar.
IHE har följande huvudsakliga expertområden:
IHE besitter särskild spetskompetens gällande hälsoekonomiska simulerings- och analysmodeller och arbetar med såväl konstruktion som anpassning av dessa. Hälsoekonomiska simuleringsmodeller är viktiga verktyg för bland annat kostnads-effektivitetsanalyser av nya läkemedel och medicinska teknologier eller för att undersöka budgetpåverkan. Lämplig modelldesign bestäms av modellanalysens natur och komplexa simuleringar blir allt vanligare, vilket i sin tur ställer ökade krav på modellernas transparens och validitet.
Inom sjukdomsområden såsom diabetes och cancer har IHE flera befintliga modeller som validerats och använts i ett flertal studier. IHE har dessutom befintliga modeller inom multipel skleros (MS), Parkinsons sjukdom och osteoporos. IHE har också möjlighet att utveckla nya modeller inom andra terapiområden. Våra modeller kan användas för att besvara ett flertal frågeställningar såsom en produkts kostnadseffektivitet, budgetpåverkan eller rekommendationer i behandlingsriktlinjer. Vi utformar dessutom modeller för tidigt beslutsfattande i en produkts utvecklingsprocess. För en del av IHE:s modeller finns möjlighet till licens-avtal för den som vill utföra egna analyser.
IHE arbetar aktivt för att bidra till en kultur av tillförlitlig och vetenskapligt korrekt hälsoekonomisk modellering, bland annat genom att vara en ledande aktör i modellerings-nätverket Mount Hood.
IHE har ledande kompetens inom DEA (Data Envelope Analysis) analys, en icke-parametrisk metod för att empiriskt mäta produktionseffektivitet givet vissa ingångsvärden. DEA lämpar sig väl för att utvärdera komplexa produktionssituationer, såsom en föränderlig hälso- och sjukvårdssektor med ständigt nya teknologier och andra utmaningar. Genom att identifiera produktionsfronter kan DEA användas för att vägleda beslutsfattande organ till att nå bästa praxis.
IHE har erfarenhet av att applicera DEA-metoden inom frågeställningar som rör den europeiska cancervården, den svenska apoteksmarknaden, psoriasis och grå starr.
Behovet av prestationsbunden ersättning kommer sannolikt att öka i framtiden, inte minst med tanke på stegvist införande av nya terapier och botande läkemedel till höga kostnader. IHE har både en stor erfarenhet av, och ett gediget intresse för, att utveckla alternativa betalningsmodeller som syftar till att:
- Minska osäkerheterna i kostnader och kliniska resultat
- Optimera och individualisera behandlingen och därigenom undvika över- eller underbehandling
- Resultera i snabbare upptag av nya, effektiva läkemedel
- Att stimulera utvecklingen av nya teknologier
Exempel på sjukdomsområden där IHE utformat prestationsbaserade ersättningsmodeller är hemofili, multipel skleros (MS) och psoriasis.
IHE har stor erfarenhet av att arbeta med Real World Data (RWD), bland annat genom registerstudier där vi specialiserat oss på att ta till vara Sveriges unika förutsättningar med bland annat befolkningsregister, läkemedelsregister och sjukdomsspecifika kvalitetsregister.
Dessa studier har ofta ett jämförelse- eller uppföljningssyfte; att jämföra behandlingspraxis mellan landets olika regioner, att utvärdera socioekonomiska faktorers roll för individens hälsa, att analysera karaktäristika som påverkar tillgång på vård, att följa upp ett nytt läkemedels effekt-/riskprofil, att undersöka förskrivningsvolymer, att utvärdera off label förskrivning och andra behandlingsmönster, att beräkna kostnaden för en sjukdom och mycket mer.
Ett urval av register som IHE har erfarenhet att arbeta med är;
- Patientregistret
- Läkemedelsregistret
- Dödsorsaksregistret
- Cancerregistret
- Medicinska födelseregistret
- Kvalitetsregister
- Nationella Diabetes Registret (NDR)
- Diverse diagnosspecifika cancerregister
- Register för Systembehandling av Psoriasis (PsoReg)
- Svenska Hemofiliregistret
- SCB-register
- Longitudinell integrationsdatabas för sjukförsäkrings- och arbetsmarknadsstudier (LISA)
- Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF/SILC)
- Regionala vårddatabaser
· Region Skåne
· Västra Götaland
· Östergötland
IHE har bred erfarenhet av att utvärdera preferenser för livskvalitet och hälso- och sjukvård genom livskvalitetsinstrument och andra tekniker såsom betalningsvilja (willingness-to-pay), time trade-off och standard gamble. Vi har estimerat värdet av ett statistiskt liv (VSL) inom transportsektorn och genomfört multipla studier av värdet av ett kvalitetsjusterat levnadsår (QALY, Quality Adjusted Life Year). Vi har också genomfört jämförande studier mellan ovannämnda metoder.
IHE har genomfört flera studier av såväl internationella som regionala jämförelser, framförallt i termer av tillgång till vård.
Bland annat har IHE i ett flertal publicerade rapporter utvärderat cancervården i olika europeiska länder. Rapporterna tecknar en bild av patienters tillgång till cancerläkemedel, cancers epidemiologiska och ekonomiska börda, inträdesbarriärer till marknaden samt de senaste decenniernas utveckling. Genom att samla in och analysera en stor mängd data och diskutera hur satsningar på cancervården kan balanseras, syftar rapportserien till att ligga till grund för diskussioner bland berörda parter på både nationell och europeisk nivå.
IHE har därtill genomfört studier som jämfört screeningprogram, behandlingsriktlinjer och ersättningssystem mellan såväl länder som regioner. IHE:s färdigheter i jämförande studier har medfört att IHE ofta är representerade i round table diskussioner kring vårdförbättringar och läkemedelsstrategier.
IHE har ett kontinuerligt samarbete med akademin och värdesätter vetenskaplig utveckling inom vårt område. Detta görs bland annat genom att bidra till flera forskningsavhandlingar och hittills har ett tiotal individer disputerat genom samarbeten mellan IHE och akademin (och ibland industri). Därtill samarbetar vi ofta med diverse vetenskapliga institutioner världen över samt företag sprungna ur akademin. För att säkerställa att våra studier håller högsta kvalitet och relevans samarbetar IHE med medicinska experter, internationella hälsoekonomiska institut, ett flertal universitet och är verksamma inom diverse
nätverk och arbetsgrupper. Vår kundbas består av myndigheter, vårdgivare, life science företag, läkemedelsföretag, bransch- och patientorganisationer från världens alla hörn. Vi bistår myndighetsutövande genom HTA och rådgör företag i utvecklingen av nya produkter och med att introducera dem för marknaden.
Till Publiceringar