Hoppa till innehåll
Aktuellt & Insikter
/Event

Inför IHE Forum – Linus Jönsson om nya betalningsmodeller

Linus Jönsson, IHE:s styrelseordförande och professor i hälsoekonomi, KI om nya betalningsmodeller för medicinsk innovation

Foto: Erik Flyg

En session på årets IHE Forum handlar om hur vi ska lösa finansieringen av ny medicin och samtidigt nå mesta möjliga patientnytta. Tror du att ett införande av nya betalningsmodeller kan bidra till att nya mediciner kommer patienterna till del snabbare och i så fall på vilket sätt?

Vissa typer av nya mediciner har svårt att nå de patienter som skulle ha mest nytta av dem – det gäller inte minst behandlingar som används förebyggande och när det är en lång fördröjning mellan att behandlingen sätts in och när man kan se de fulla effekterna. Detta skapar osäkerhet som kan leda till negativa subventionsbeslut. Det sker också en underanvändning av vissa innovativa mediciner även om de ingår i läkemedelsförmånen. Ett aktuellt exempel är läkemedel som används för att förhindra allvarlig sjukdom vid COVID-infektion, som borde få större användning särskilt bland äldre och riskgrupper. Nya betalningsmodeller är ett intressant verktyg för att skapa incitament för ett bättre utnyttjande av nya mediciner.

Vilken roll tror du att betalningsmodeller kan ha just för de nya behandlingarna vid Alzheimers sjukdom?

Om de nya antikroppsbehandlingarna mot Alzheimers sjukdom till slut skulle godkännas av EMA, så kommer förhandlingarna om pris och subvention att bli utmanande. Exempelvis har NICE har i ett preliminärt beslut sagt nej till det första läkemedlet (Leqembi) som godkänts av läkemedelsverket i Storbritannien (MHRA). Detta beror på osäkerhet kring långtidsutfallen, men också att en stor del av de möjliga vinsterna med behandlingen hamnar utanför hälso- och sjukvården. I Sverige står kommunerna för över 80% av kostnaderna för demensvården och borde ha ett intresse av hur dessa nya läkemedel används. Det krävs också investeringar i tidig diagnostik och uppföljning, idag saknar regionerna kapacitet för ett storskaligt införande. Nya betalningsmodeller skulle kunna skapa förutsättningar för ett införande av dessa läkemedel där fler aktörer kan delta.