Hoppa till innehåll

2024

ÅRETS STUDENTUPPSATS I HÄLSOEKONOMI 2024

Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) och Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning har härmed nöjet att annonsera mottagarna av 2024 års stipendium för årets studentuppsats i hälsoekonomi.

Mottagarna är Rasmus Eriksson och Ludvig Olsson för uppsatsen ”Do physicians serving as managers influence the turnover of physicians and nurses at primary care centers in Sweden?” uppsatsen är framlagd vid Göteborgs universitet läsåret 2023-2024.

Bedömningskommitténs motivering lyder:
Sjukvårdens kompetensförsörjning och behovet av kontinuitet i mötet mellan patient och vårdgivare är frågor som fått stort utrymme i debatten under de senaste åren. I sin uppsats studerar Rasmus Eriksson och Ludvig Olsson hur personalomsättningen påverkas av en av de förklaringsfaktorer som lyfts fram: den medicinska kompetensen hos ledningen för vårdcentralen. Författarna visar på ett förtjänstfullt sätt hur ekonomisk metod kan användas för studera denna typ av frågor, och att svaren kanske inte alltid är de vi på förhand förväntat oss.

Bedömningskommittén har bestått av professor Peter Lindgren, docent Katarina Steen Carlsson och dr Linus Jönsson. Beslutet har fattats av styrelsen i Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning.


HEDERSOMNÄMNANDE

Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) och Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning har härmed nöjet att annonsera följande hedersomnämnande inom ramen för 2024 års stipendium för årets studentuppsats i hälsoekonomi.

Även detta år har många nominerade uppsatser av hög kvalitet tagits emot. Av dessa vill vi särskilt lyfta fram följande uppsats med ett hedersomnämnande:

Johan Hellmark, medicinska fakulteten, Lunds Universitet för uppsatsen ”The effect of Sugar-sweetened beverage taxes on Obesity prevalence in the USA – A Difference in Difference event study”.

Bedömningskommittén har bestått av professor Peter Lindgren, docent Katarina Steen Carlsson och dr Linus Jönsson.


Nomineringstiden för stipendiet gick ut den 30 juni 2024

UTLYSNING AV STIPENDIUM 2024

Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) tillsammans med Bengt Jönssons Stiftelse för Hälsoekonomisk Forskning utlyser härmed ett stipendium på 50 000 kronor för årets kandidat- eller masteruppsats i hälsoekonomi. Arbetet ska vara skrivet under läsåret 2023/2024.

Stipendieutlysning studentuppsats i hälsoekonomi 2024