
Manxhuka B, Värendh M, Hjelmgren J
Examining Publicly Available Price Lists – The Case of Hospital Drug Administration Costs in Sweden
Hur tillförlitliga är sjukhusens kostnader för läkemedelsadministrering i hälsoekonomiska (HE) utvärderingar? I Sverige använder man ofta tariffer från offentliga prislistor, såsom Södra sjukvårdsregionens prislista (SSPL), för att uppskatta kostnaderna för läkemedelsadministrering. SSPL fungerar dock i första hand som ett verktyg för att reglera interregionala betalningar och ersättningsnivåer – inte för att spegla faktisk resursanvändning eller den sanna ekonomiska kostnaden för sjukvårdstjänster. Detta väcker viktiga frågor om dessa tariffers tillförlitlighet när de används direkt i HE-utvärderingar och beslut om ersättning. För att klargöra denna fråga undersöker denna rapport ingående de underliggande antaganden och beräkningsmetoder som ligger bakom SSPL-tarifferna, analyserar hur väl tarifferna avspeglar verklig resursanvändning baserat på kliniska insikter, och undersöker alternativa ansatser för att mer träffsäkert uppskatta dessa kostnader.
Resultaten tyder på att standardiserade tariffer från regionala prislistor kan förvränga kostnadsuppskattningar betydligt, vilket riskerar att leda till missvisande beslut i sjukvården och ineffektiv resursanvändning. SSPL-tarifferna saknar den transparens och detalj som krävs för träffsäkra HE-utvärderingar. Vad gäller läkemedelsadministrering, inkluderar dessa tariffer orelaterade kostnader (exempelvis kostnaden för själva läkemedlen, som kan utgöra upp till 76 % av totalkostnaden) och bygger på grova genomsnitt som inte speglar kliniska variationer i resursåtgång relaterade till administrationens komplexitet (simpel jämfört med komplex administrering) och behandlingstillfälle (första jämfört med efterföljande administrering). Ett hypotetiskt exempel på intravenös läkemedelsadministrering vid hematologiavdelningen visade på avsevärda avvikelser: den SSPL-baserade kostnadsuppskattningen kan vara mer än 20 gånger högre än det ekonomiska värdet av den kliniska resursanvändningen.
Användningen av tariffbaserade kostnadsuppskattningar i hälsoekonomiska utvärderingar riskerar att undergräva deras grundläggande syfte: att vägleda en effektiv och rättvis resursfördelning med hjälp av robusta kostnadseffektivitetsanalyser. Som ett alternativ demonstrerar denna rapport en praktisk tillämpning av marginalkostnadsansatsen, vilken är förankrad i ekonomisk teori och baserad på klinisk praxis. När det gäller läkemedelsadministrering motsvarar marginalkostnaden den ytterligare resursförbrukning som uppstår när en ytterligare patient behandlas. Genom att använda mikro-kostnadsmetoder, baserade på detaljerad information från sjukvårdspersonal, fångar denna ansats enbart de variabla kostnaderna — det vill säga de kostnader som direkt varierar med varje ytterligare administrering — och erbjuder därmed en högre detaljrikedom och klinisk precision, särskilt vid jämförande utvärderingar av behandlingsalternativ.
Rapporten belyser vikten av att förfina metoderna för kostnadsuppskattning så att de överensstämmer med både ekonomisk teori och klinisk praxis. I takt med att vår förståelse för sjukvårdens praktik och resursanvändning utvecklas, behöver även de metoder vi använder för att beräkna kostnader och vägleda beslut utvecklas. De data som används i hälsoekonomiska utvärderingar bör inte bara vara metodologiskt robusta utan också relevanta för verkliga vårdmiljöer. Mer noggranna, detaljerade och transparenta kostnadsuppskattningar är avgörande för att stärka giltigheten hos dessa utvärderingar och för att stödja rättvisa och välgrundade beslut om fördelningen av sjukvårdens resurser.
För mer information kontakta Bardh Manxhuka
Rapporten presenteras på SHEA:s årskonferens 2025 av Bardh Manxhuka.
IHE REPORT 2025:4. IHE: Lund, Sweden