Hoppa till innehåll

Sammanfattning

En analys av beteende, hälsa och BNP under pandemin i Europa

Covid-19 symposium 2 april 2025 Stockholm

Under symposiet lades det speciell vikt vid Sveriges hantering av pandemin med anledning av att landets avvikande hantering jämfört med länderna nere på kontinenten i början av pandemin.

Rapporten “An Analysis of Behaviour, Health and GDP during the Covid-19 Pandemic in Europe” visar att Sverige hade en lägre grad av nedstängningar och beteendeförändringar men trots detta lägst överdödlighet i EES-området. Under Covid-19 pandemin fann rapportförfattarna till IHE rapporten ingen negativ korrelation mellan överdödlighet och graden av nedstängning – tvärtom var korrelationen under delar av pandemin positiv. Samtidigt visade de mätningar som IHE gjorde under pandemin att den yngre befolkningen i Sverige och Norge hade betydande livskvalitetsförluster jämfört med före pandemin. Dessa hälsoförluster kunde kopplas till kvinnor, ensamstående, saknar anställning och oro för egen ekonomi. Samtliga europeiska länder visade en betydande nedgång i BNP det första året av pandemin och ekonomin ar ännu inte återhämtat sig.

En fråga som återkom flera gånger under seminariet var – Varför utmärkte sig Sverige med sina mindre stränga nedstängningar? Svaret, enligt Johan Carlson och Anders Tegnell, ska inte sökas i den svenska konstitutionen. Lagarna kunde ändrats snabbare. Däremot bedömdes den svenska kontexten vara viktig och inte passande för de nedstängningar som utformades i Kina. 

Den efterföljande panelen diskuterade den centrala frågan om vilka lärdomar som kan dras inför kommande pandemier. Det konstaterades att det förvisso är svårt att helt applicera de kunskaper som förvärvats under förhållandena 2020 – 2022 på framtida virus och samhällen, men att en viktig lärdom är vikten av datadrivna beslut. En löpande analys över folks beteende, smittspridning och vilka åtgärder som faktiskt har en påvisbar effekt är nödvändig.

Därtill behöver förlusterna, både ekonomiska och i form av minskad livskvalité, ställas mot eventuellt påvisbara effekter av de nedstängningar som införs. När sådana avvägningar görs behövs ett större mått av sakkunnigt beslutsfattande baserat på vetenskaplig evidens göras snarare än politiskt betingande beslut baserade på kortsiktiga opinioner

Media var närvarande och i Aftonbladet kan ni läsa om Susanna Kierkegaards referat från seminariet 

 

IHE covid-19 kostnadsfritt symposium 2 april 2025 i Stockholm