Hoppa till innehåll

Grundkurs

Nu kan du anmäla dig till grundkurs 20-21 mars 2025

Kursen omfattar två dagar som varvar föreläsningar med övningar och praktiska moment. Kurstider på torsdag 20 mars är kl 10-17.30 med registrering från kl 9.30. På fredagen den 21 mars är tiderna kl 8-16. Kursen ges i Lund.


Forskning och utveckling har givit hälso- och sjukvården allt större möjligheter till ny diagnostik och effektiva behandlingar av många tillstånd och sjukdomar. Ökade förväntningar, liksom en åldrande befolkning, parallellt med ett växande utbud av nya medicinska teknologier gör att allt fler i sitt arbete möter hälsoekonomiska frågeställningar. Oavsett om du jobbar i hälso- och sjukvården, på företag i life science-sektorn eller på myndigheter med ansvar för hälsa och omsorg kan du komma i kontakt med hälsoekonomiska överväganden.

IHE:s grundkurs i hälsoekonomi riktar sig till dig som i ditt arbete behöver kunskaper om vad som menas med kostnadseffektivitet, tidig bedömning av innovationers värde, betalningsmodeller, ersättningssystem och om myndigheters beslutsfattande. Kursen tar också upp hur det förändrade landskapet ser ut för intressenter inom hälso- och sjukvård, myndigheter och life science-företag.

Vår grundkurs diskuterar bland annat hälsoekonomiska analyser och samspelet med kliniska prövningar och andra studier som utvärderar effekter. Det finns mycket att vinna genom att beakta hälsoekonomiska aspekter tidigt i utvecklingsprocessen av en produkt eller en tjänst. Med hälsoekonomiska verktyg kan man skapa förståelse för var möjligheter finns och på så sätt bidra till att använda forsknings- och utvecklingsresurser på bästa sätt. Vi diskuterar också hur man kan använda sig av observationsstudier eller tillgängliga real world-data för uppföljning av tidiga resultat från kliniska prövningar. Detta blir allt viktigare när införande av nya metoder har en mer stegvis karaktär. Real world-data kan också användas av sjukvården för att mäta och följa upp hälsoutfall i klinisk praxis för bättre användning av resurser.

IHE:s grundkurs ger även insikt i alternativa betalningsmodeller som blir allt viktigare vid införande av nya metoder. Dessa kan innehålla olika typer av riskdelning för att skapa möjligheter för införande innovativa metoder som riktar sig till begränsade grupper, till exempel särläkemedel och avancerade läkemedel som genterapier med möjlighet att bota. Ett exempel på detta är användning av betalningsmodeller som underlag vid införandeförhandlingar som leds av regionernas expertråd för Nya terapier, NT-rådet. Kraven på hälsoekonomiska underlag ökar också för medicinsktekniska produkter där regionerna utvecklar sin samordning genom expertrådet för Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet.

Syftet med IHE:s grundkurs är att ge grundläggande kunskaper i hälsoekonomiska begrepp och metoder. Kursen varvar föreläsningar och diskussioner med övningar med utgångspunkt i aktuella beslut och publicerat material. Alla moment leds av IHE:s personal.

Kursen belyser grundläggande frågor och begrepp:

  • Vad som menas med kostnadseffektivitet och andra hälsoekonomiska begrepp
  •  Hur man mäter hälsovinster, patientpreferenser, QALY och betalningsvilja för hälsa
  •  Hälsoekonomiska modeller
    – Är det en svart låda?
    – Vad är en modell och hur man väljer mellan olika modeller
  • Hur vårdgivare kan ersättas och vilka incitament som ges i olika modeller

Vi diskuterar också:

  • Hur det förändrade landskapet ser ut för olika intressenter och hur det påverkar behovet av hälsoekonomiska utvärderingar, budgetpåverkansmodeller och registerdataanalyser?
  • Betydelsen av observationsstudier och möjligheterna med real world-data
  • Vilka utmaningar och lösningar som finns med olika alternativa betalningsmodeller?
  • Vilka utmaningar och lösningar som finns med subventionssystem av läkemedel med många indikationer eller särläkemedel?

Aktuell kurs

Datum: 20-21 mars 2025
Tider: 20 mars kl 10-17.30 med registrering från kl 9.30 och 21 mars kl 8-16
Plats: Lund

Kursavgift

14 500 kronor/person (exkl moms) och i kursavgiften ingår utöver föreläsningarna även kursmaterial, luncher och pausfika

Frågor?

Om du har några frågor om kursens innehåll, kontakta kursledare Katarina Steen Carlsson