Inför IHE Forum – Andreas Stomby om utmaningarna för folkhälsan och primärvården

Andreas Stomby, docent, specialist i allmänmedicin, Region Jönköpings län och ordförande för Svensk Förening för Allmänmedicin svarar på frågorna om vad han ser som den största utmaningen för folkhälsan idag och vilken roll primärvården kan ha i arbetet med prevention.
Foto: Jenny Hammar
1. Vad ser du som den största utmaningen för folkhälsan idag?
Vi ser ökade klyftor i folkhälsan där delen av befolkningen med goda förutsättningar att leva hälsosamt gör det i större utsträckning, medan grupper med dåliga förutsättningar halkar efter. Här måste hela samhället agera gemensamt för att redan från tidig barndom ge förutsättningar att skapa god hälsa. Därtill har vi en situation där samhället på många sätt utvecklas mot sämre hälsa ex. mindre fysisk aktivitet i vardagen, mer skärmtid och ohälsosamma matvanor. Samtidigt som sjukvården uppmanas göra fler och fler preventiva insatser för att stimulera hälsosamt beteende. Det skapar en ineffektivitet i arbetet med folkhälsa.
2. Vilken roll kan primärvården ha i arbetet med prevention?
Primärvården möter stora delar av befolkningen, oavsett ålder och grad av sjuklighet vilket ger många tillfällen att jobba med preventiva insatser. Dessutom innefattar primärvården både regional och kommunal vård, däribland skolhälsovård vilket skapar flera olika kontexter för det preventiva arbetet. Utmaningen är att primärvården behöver prioritera sina resurser där sjukvårdande insatser kommer gå före preventiva. Detta ställer höga krav på att preventiva åtgärder som införs har bra vetenskapligt stöd för att de gör nytta och är resurseffektiva. Tyvärr saknas detta många gånger idag.