Urey Adamsson M, Andersson E, Lindgren P
Kapacitet för lungcancerscreening i Sverige, utmaningar och lösningar
Lungcancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna och den dödligaste cancerformen sett till antal dödsfall. Under perioden 2014–2018 var lungcancer hos män och kvinnor den 4e vanligaste cancerformen. Medianålder vid insjuknande är 69 år och beräknad relativ 5-årsöverlevnad är cirka 20%.
I Sverige finns i dagsläget inget nationellt screeningprogram för lungcancer. Tidigare studier, däribland ifrån Nederländerna och USA, har visat att riktad screening för lungcancer minskar dödligheten i sjukdomen. Mot bakgrund av forskning som pekat på goda resultat av screening, har en del initiativ till pilotstudier startats av enstaka regioner och deras respektive regionala cancercentrum.
En förutsättning för att kunna genomföra ett framgångsrikt screeningprogram är tillräcklig kapacitet i vårdprocessens alla led. Ett särskilt orosmoment är tillgången till radiologer för bedömning av resultat från datortomografi, då radiologer redan i nuläget är en knapp resurs.
Studiens syfte är att analysera förutsättningarna för screening för lungcancer med fokus på radiologi samt genom en kostnadskonsekvensanalys belysa effekterna vid införande av olika scenarier för screening.
Inom svensk sjukvård har det börjats titta närmare på AI som stöd och metod inom bland annat diagnostik. En framtidsspaning inom eventuell screening av lungcancer kan då även omfatta nya metoder som AI. Scenarierna för screening avser illustrera en möjlig och successiv utveckling mot en screeningprocess där nyttjande av artificiell intelligens genom en centraliserad nationell struktur används av alla regioner. Scenarieutvecklingen ska ses som en hypotetisk och utforskande utveckling av ett screeningprogram för lungcancer. I dagsläget återstår det att göra mer forskning inom AI och hur detta skulle kunna vara ett verktyg inom radiologi och övrig svensk sjukvård.
IHE RAPPORT 2024:13, IHE: Lund