
Persson U
Vad får framtidens läkemedel kosta och vad kan de ge i besparingar?
Läkemedelsmarknaden är under stor förändring och utvecklingen av särläkemedel, gen- och cellterapier och precisionsmedicin leder till nya utmaningar. Under många år har USA och Europa kämpat om förstaplatsen om vem som utvecklar flest nya kemiska och biologiska innovativa läkemedelssubstanser. Sedan 2010 har den bilden förändrats. USA har tagit över förstaplatsen och Europa stagnerat. Sedan 2019 har Kina kommit in som en viktig innovatör och senare år t o m passerat Europa.
En av slutsatserna i rapporten är att läkemedel (9% av hälso- och sjukvårdsutgifterna) är en insatsfaktor i hälso-och sjukvården som har potential att påverka såväl de totala sjukvårdsutgifterna (där t ex funktionsnedsättningar ingår med 26%) som de totala kostnaderna för sjukdom. Vi bör se bortom de befintliga budgetarna och ansvarsområdena.
Rapporten innehåller tre förslag till förnyelse och utveckling. Det första förslaget är att den värdebaserade prissättningen (VBP) bör förnyas och anpassas till den nya läkemedelsmarknaden. Denna innehåller både läkemedel för behandling av breda folksjukdomar och läkemedel för små sjukdomspopulationer och precisionsmedicin. Det andra förslaget är att vi bör utveckla och använda oss av värdebaserade kontrakt som syftar till att minska osäkerheten kring värderingen och betalningen. Det tredje förslaget hänger samman med utveckling av VBC och innebär att vi bör förbättra förhandlingsprocessen för läkemedsavtal.
För mer information om rapporten kontakta Ulf Persson
Den 19 mars medverkade Ulf Persson på ett seminarium om kostnadsutvecklingen för läkemedel som Kommissionen för Innovativa Särläkemedel arrangerade.
Här kan du se en intervju med Ulf Persson som gjordes i samband med seminariet
IHE RAPPORT 2025:3, IHE: Lund