Hoppa till innehåll
Aktuellt & Insikter
/Event

Inför IHE Forum – Göran Landbergs tankar kring innovationer

Göran Landberg IHE Forum 2024 Foto: Emmy Jonsson © Friköpt

Göran Landberg, professor vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska delar här med sig av sina tankar kring innovationer och entreprenörskap

Foto: Emmy Jonsson

1. Utifrån din erfarenhet som forskare och life science-entreprenör, vilken är den största utmaningen du ser med att föra ut innovationer i svensk sjukvård?

Från min erfarenhet kring innovationer och cancer så är den största utmaningen ”uthållighet i samverkansprojekt”. För att faktiskt ta fram viktiga nya produkter som gör skillnad för cancerpatienter, måste vi jobba tillsammans och dessutom länge. För detta behövs långsiktig finansiering och en kultur som möjliggör samarbeten över gränser inklusive en positiv syn på innovationer bland olika medarbetare.

2. Vilken är den viktigaste förutsättningen för att starta och driva life science företag i Sverige?

För universitetsbaserade projekt så är det viktigt med support kring när det är lämpligt att starta företag och på så sätt möjliggöra och påbörja spridningen av innovationen. För att sen driva life science företag behövs välfungerande nätverk med kompetens kring företagande men också reell kunskap kring innovationen och patientsituationen. Återigen är det viktigt att vi jobbar tillsammans över olika gränser för att nå ut och göra skillnad för patienter.